Vysvätili prvého gréckokatolíckeho bratislavského biskupa

16.02.2008 Prešov

Prešov 16. februára (TASR) - Vysviacka prvého bratislavského gréckokatolíckeho eparchu Petra Rusnáka sa konala dnes v prešovskej mestskej hale.
Počas archijerejskej svätej liturgie predniesol niekoľko tisíckam veriacich homíliu kardinál Jozef Tomko, emeritný prefekt Kongregácie pre evanjelizáciu národov.
Na slávnosti sa zúčastnil aj kardinál Leonardo Sandri, prefekt Kongregácie pre východné cirkvi.
Bratislavské gréckokatolícke biskupstvo zriadil od 30. januára 2008 pápež Benedikt XVI. , keď rozhodol o novom územnom členení Gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku.
Liturgická slávnosť sa konala v hale, na múre ktorej je pamätná tabuľa na znak toho, že v júli 1995 tu pod holým nebom pred státisícmi veriacich slúžil sv. liturgiu vtedajší pápež Ján Pavol II.
Bratislavská eparchia vznikla vyčlenením z doterajšej prešovskej eparchie, pod ktorú spadalo územie celého Slovenska okrem košického exarchátu s pôsobnosťou na území Košického kraja, ktorý bol podriadený Vatikánu.
Rozhodnutie Benedikta XVI. korunovalo niekoľkoročné úsilie o nové územné usporiadanie tejto cirkvi.
Sídelným chrámom biskupa Rusnáka bude Kostol Povýšenia sv. kríža v Bratislave a sídlom biskupstva susediaca doterajšia farská budova. V pôsobnosti nového biskupstva žije približne 25 tisíc gréckokatolíckych veriacich.
Išlo o prvú slávnosť gréckokatolíkov v Prešove počas tohto víkendu. Hlavná je pripravená na tom istom mieste na nedeľu 17. februára a súvisí s pápežovým rozhodnutím povýšiť uvedenú cirkev na metropolitnú a s povýšením prešovského eparchu Jána Babjaka na metropolitu. Práve jeho intronizácia bude jedným z vrcholných bodov archijerskej sv. liturgie. Na dnešnom programe je ešte večerná vernisáž výstavy Ikony Spolku ikonopiscov sv. Cyrila a Metoda Slovenska v Krajskom múzeu v Prešove a duchovný program pre mládež a dospelých v mestskej hale do hlbokej noci.
Povýšenie exarchátu v Košiciach na biskupstvo a uvedenie doterajšieho exarchu Milana Chautura do úradu biskupa sa uskutoční v pondelok 18. februára v katedrále Narodenia Presvätej Bohorodičky v Košiciach.
 

Vyberte región